Projecten voor de buurt

De initiatiefnemers willen dat De Zesling ook ten goede komt van Oostkamp en Beernem. Hieronder vind je projecten die ons zijn voorgesteld door buurtbewoners en door de Werkgroep Duurzame Energie van Oostkamp. Via onderstaande knop kun je voor elk van de projecten aangeven hoe waardevol je ze vindt. O ja… er wordt geen tegenprestatie gevraagd aan wie geniet van de voordelen. De initiatiefnemers van De Zesling garanderen dat ze, wanneer De Zesling definitief is vergund, onmiddellijk zullen starten met de realisatie van de buurtprojecten.

wat zijn uw favoriete buurtprojecten?

Basisschool De Vaart isoleren

Basisschool De Vaart doet het erg goed. De laatste tien jaar is het aantal leerlingen sterk toegenomen. De school is veel bezig met duurzaamheid, zo werken de kinderen elk jaar rond het thema windenergie.

De twee oudste gebouwen van de school zijn slecht geïsoleerd. Vooral de daken zijn een probleem. Dit leidt hoge energiefacturen, en dat is geld dat de school niet kan besteden aan de kinderen. Daarom voorzien we in een kosteloze isolatie van de daken.

Wat is het plan hier?

  • Isolatie van de daken van de twee oudste gebouwen.

Vogelopvangcentrum Bulskampveld

Bestaat er een kliniek voor vogels en andere wilde dieren? Jawel en zelfs niet zo ver van huis. In Bulskampveld worden jaarlijks gemiddeld 3500 dieren in nood opgevangen. Het doel is altijd hetzelfde. Ze moeten zo snel mogelijk weer de natuur in. Maar zo’n opdracht kost geld en de gebouwen van het opvangcentrum zijn aan een grondige renovatie toe. Wij helpen graag.

Wat is het plan?

  • isoleren van het Vogelopvangcentrum en – als dit kan bij het beschermde monument – het gebouw te voorzien van zonnepanelen

Landschapsbedrijfsplannen

Om boerderijen mooi in te kleden in het landschap bestaat sinds vele jaren een ideaal werkinstrument: het landschapsbedrijfsplan.
Dit is een gratis groenplan op maat van een landbouwbedrijf, opgemaakt door een landschapsarchitect in nauw overleg met de landbouwer. De instrumenten die hierbij worden ingezet zijn hagen en houtkanten, hoogstamfruitbomen, knotbomen, poelen, etc. Dit project voorzien niet alleen in het plannen, maar ook in de aankoop van plantgoed, de aanplantingen en nadien ook onderhoud. Het Regionaal Landschap Houtland is een ideale partner voor de uitvoering van landschapsbedrijfsplannen.

Wat is het plan?

  • realisatie van landschapsbedrijfsplannen in de regio

Laadpalen voor elektrische auto’s

We staan voor een doorbraak van de elektrische auto. Eén van de redenen waarom mensen nog niet elektrisch rijden is het tekort aan laadpalen. Die zijn nodig wanneer je niet thuis of op het werk kunt laden. Ze zijn ook handig wanneer je een verre verplaatsing doet. Op dit moment zijn er nog maar weinig laadpalen in Oostkamp en Beernem. Dankzij De Zesling kan daar verandering in komen.

Wat is het plan?

  • Extra laadpalen voor auto’s in Oostkamp en Beernem.

Bomenrijen

Het Houtland wordt gekenmerkt door dreven en bomenrijen. Die zijn niet alleen ecologisch waardevol, ze zorgen er ook voor dat windmolens minder opvallen in het landschap. Zo kan samen met de gemeente onderzocht worden of een bomenrij aan beide zijden van de Stuivenberghstraat mogelijk is. Maar ook de Erkegemstraat, de Rietstraat, de Hooiestraat of straten verderop kunnen in aanmerking komen. Voor het uitwerken van zo’n landschapsplan en het uitvoeren van de nodige aanplantingen is het Regionaal Landschap Houtland een ideale partner.

Wat is het plan?

  • Bomenrijen langs straten in de ruime omving van De Zesling